Det costaricanska köket är baserat på ris och bönor, med mycket lokal frukt och grönsaker. Nationalrätten Gallo Pinto är en blandning av ris och bönor, och många lokalbor äter den nästan varje dag - ofta som en del av frukosten. Till lunch och middag står också kött på menyn, och måltiden avslutas ofta med en söt efterrätt, till exempel tres leches. Förutom färska fruktjuicer är det lokala kaffet också starkt och gott - och du kan skölja ner det hela med en lokal Imperial-öl.
Det mexikanska köket har för länge sedan blivit globalt och mer eller mindre framgångsrika restauranger runt om i världen serverar mexikansk mat. Viktiga ingredienser är majs, bönor, tomater, ost, avokado, chili, kakao och kaktus. De mest kända rätterna är enchilada, taco, fajita, quesadillas, totopos (nacho) och tamales.
Maten på Kuba är enkel men full av smak och historia. Den är starkt influerad av spanska, afrikanska och karibiska traditioner och detta återspeglas i både ingredienser och tillagningsmetoder. Kubansk matlagning handlar mycket om att få ut mycket av lite, på grund av år av ekonomiska begränsningar och perioder av knapphet. En av de mest klassiska kubanska rätterna är ropa vieja, som är långkokt strimlat nötkött i en tomatbaserad sås med lök och paprika. Picadillo, en slags köttfärssås med nötfärs, russin och oliver, är också populär och serveras vanligtvis med ris. Drycker är också en viktig del av matkulturen. Rom är den nationella drycken och används i berömda cocktails som mojito, daiquiri och Cuba libre. Dessutom dricker många kubaner starkt, sött kaffe - café cubano - och färsk sockerrörsjuice, kallad guarapo.
Frukost när du reser med Adventurese är vanligtvis en latinamerikansk version av kontinental frukost bestående av bröd, smör, sylt, ägg och frukt, kaffe, te och juice, ibland också ost och lite kallskuret. Ibland är det boxfrukost om dagens program börjar tidigt. Frukosten varierar något från plats till plats. Lunch och middag är oftast kött/fisk med ris/potatis, sallad och sås.